Solvang i USA er mere dansk end Danmark

I dagens julekalender skal vi kigge på en by, der er mere dansk end Danmark: Solvang i USA. En by der til forveksling ligner mange af de andre tema-parker i USA – men faktisk er et sted, hvor der bor (efterkommere af) danskere.

Lidt historie

I 1911 købte en række danske udvandrere et stykke jord godt halvvejs mellem Los Angeles og San Francisco med det formål at bygge en dansk koloni – med de værdier, de kendte fra Danmark.

Kort tid efter stod den lokale skole færdig, og i 1928 var en tro kopi af en dansk landsby kirke bygget.

Solvang-kirke

En meget dansk landsbykirke i Solvang

Siden blev der bygget yderligere, således at byen i fremstår som et (meget komprimeret) eventyrbillede af Danmark.

En amerikansk tema-park

I Solvang er der alt, hvad man forbinder med Danmark: bageri med dansk brød, restauranter med danske retter og butikker med danske varer. Det er muligt at spise “aebleskiver”, og falder det i ens smag, kan man da også købe en “aebleskivepande”.

Solvang-restaurant

Spisning af karbonader på en dansk restaurant i Solvang

Naturligvis er der også en kopi af den lille havfrue og H. C. Andersen. Ja, selv rundetårn er der (dog i en noget mindre størrelse end originalen).

Amerikanske indbyggere

Hvis man tror, at byen er fyldt med danske indbyggere, som stadig går rundt i folkedragter, så tager man fejl.

Solvang-lodge

Et (næsten) autentisk bindingsværkshus i Solvang

Af de godt 5.000 indbyggere er størstedelen amerikanere (dog ofte med danske rødder i en eller anden form). Enkelte steder kan man dog stadig bestille en karbonade på dansk.

Tag for det, det er

Lad det være sagt med det samme – man skal tage Solvang for det, det er: en hyggelig stykke Danmark, der ikke findes mere. Et slags moderne Frilandsmuseum.

Så kommer man med åbent sind, kan det faktisk være underholdende at se en flok japanere myldre ud af en turistbus for at mæske sig i dansk wienerbrød, hotdogs og Piratos.

Solvang-bageri

Japanere foran det danske bageri i USA

For vores eget vedkommende, kom vi dertil efter godt fire måneders rundrejse i Syd- og Mellemamerika. Og så var det nu noget særligt at få en platte med dansk smørrebrød – for derefter nærmest at plyndre slikbutikken for lakrids.

Er man i bil på vej fra Los Angeles til San Francisco af den berømte Highway 1, er Solvang en glimrende afstikker. For hvorfor bo på et kedeligt, amerikansk motel, når man kan bo i et (næsten) autentisk bindingsværkshus?

En mening om “Solvang i USA er mere dansk end Danmark

  • 26. januar 2014 kl. 13:07
    Permalink

    Jeg er pensionist hedder Bent Nielsen er fra Ullits i Himmerland, jeg har en fætter ved navn Leroy Roed der boede i Solvang sammen med sine forældre Marie og Niels Roed, jeg ved at han jævnlig har været i Danmark. Min datter og svigersøn har været i Solvang og besøgte kirken hvor hans navn var set måske har han skænket noget til kirken. Jeg har planer at skal til Californien her i 2014. Måske vil jeg besøge ham, men det kræver hans adresse. og hvor han bor.
    med venlig hilsen
    Bent Nielsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *