Fantastiske templer i Bagan i Burma

Burma har tidligere været beskrevet i rejsejulekalenderen i form af Shwedagon Paya i Yangon. Men Burmas største attraktion er uden sammenligning Bagan – et kæmpe område fyldt med templer, pagoder og stupaer.

Skal/skal ikke

Endnu engang kommer problematikken omkring hvorvidt, man overhoved bør rejse til Burma. Det vil jeg ikke komme ind på her, da jeg allerede har gennemgået det i mit tidligere blog-indlæg om Burma.

I stedet vil jeg springe direkte til et af de mest utrolige menneskeskabte steder på Jorden – området Bagan i Burma.

Templer i tusindvis

Machu Picchu ligger smukt, Angkor Wat er et imponerende – men alligevel blegner begge i forhold til Bagan.

Bagan

Nogle få af Bagans over 2.000 templer, pagoder og stupaer

Bagan er ikke et lille område. Rent faktisk dækker det 42 km2. På dette område er der over 2.000 templer, pagoder og stupaer i alle størrelser. Til sammenligning er der lidt over hundrede i Angkor-området i Cambodia.

De fleste af bygningerne er fra mellem de 11. og det 13. århundrede – dengang Bagan var hovedstaden i Det Første Burmesiske imperium. Den lange byggeperiode betyder også, at bygningerne er meget forskellige – både i størrelse og i byggestil.

De efterfølgende år var området et religiøst og kulturelt center, der tiltrak munke så langt væk som fra Indien og Sri Lanka.

Bagans storhedstid varede til 1287, hvor området faldt i hænderne på mongolerne.

Bagan-junta

Bagan var i mange år et religiøst og kulturelt center

Miltærjuntaens mangel på respekt

UNESCO har prøvet at gøre området til et bevaringsværdigt område – men alt hvad der følger af regler for vedligeholdelse og restaurering. Men det har militærjuntaen desværre ikke været interesseret i.

Templer er blevet restaureret uden respekt for den originale arkitektur, der er blevet etableret en golfbane og en motorvej i området – og snart åbner et 61 meter højt udsigtstårn.

Det samme form for kommercialisering har været forsøgt andre steder i Verden – men her har protester fra lokalbefolkningen heldigvis forhindret det i mange tilfælde. Den samme respekt for befolkningens ønsker har militærjuntaen desværre ikke. Man kan bare håbe på, at de ikke får ødelagt alt for meget, før det går op for dem, hvilken historisk attraktion, de har med at gøre.

Bagan-befolkning

Lokalbefolkningen har ikke meget at skulle have sagt

Transport og overnatning

Det er muligt at flyve til Bagan fra Yangon eller Mandalay i Burma. Alternativt kan man flyve fra Chiang Mai i Thailand eller Seam Reap i Cambodia.

Tingene ændrer sig dog hele tiden i Burma, så det er værd at undersøge mulighederne på forhånd, inden man satser på en flyrute.

Overnatningen varierer fra de helt billige steder til fine fire-stjernede hoteller. Kun pengepungen sætter begrænsningerne.

Vil man have noget ud af sin tid i Bagan, kan det dog godt betale sig at finde et hotel, der ligger midt i tempel-området. Samtidig er der også noget specielt ved at spise morgenmad med udsigt til flere pagoder.

Bagan-morgenmad

Morgenmad med udsigt til adskillige pagoder

Rundt i området

Af gode grunde kan man ikke nå at se alle templerne. Men med et par dage kan man se en god del af dem – og mange af de flotteste ligger tæt på hinanden.

Der er flere måder at komme rundt på. Man kan komme rundt i turistbus eller lejet bil, men hvis man rigtig vil indsnuse stemningen, er et par cykler en god transportform. En lidt mere romantisk måde er hestevogn, men specielt effektivt er det ikke.

Bagan-transport

Transport rundt i Bagan-området kan foregå på mange forskellige måder

En oplevelse man ikke må snyde sig selv for, er at se solen gå ned. Et af de mest populære steder at gøre det, er fra toppen af Shwesandaw Paya’en. Desværre ved de andre turister også dette – så en specielt rolig oplevelse er det ikke.

Et godt alternativ er derfor at finde sin egen, mere anonyme pagode – langt fra turistbussernes ruter. Og med 2.000 bygninger, er der jo nok at vælge imellem.

Bagan-solnedgang

Solnedgang over Bagan – en helt speciel oplevelse

Uden sammenligning

Bagan kan ikke sammenlignes med Verdens mange andre ruin-områder. Det er noget helt for sig selv.

Først og fremmest i størrelse. At stå på toppen af et af de største templer, og se de mange andre bygninger spredt ud over det kæmpe område, er helt ubeskriveligt.

Men også den ro, der hviler over området, er noget helt specielt. Man kan finde sin egen pagode, hvor man kan nyde roen. Men selv de mest populære templer er ikke særligt besøgte i forhold til f.eks. Angkor Wat og Machu Picchu – dertil er Burma (heldigvis) simpelthen ikke turistet nok.

Bagan-bygninger

Dette syn er grund nok til at rejse til Burma

Rejser man til Burma, er Bagan et område man ikke må gå glip af. Faktisk er det grund nok i sig selv til at rejse til landet. Resten af de mange andre, fantastiske seværdigheder i Burma er bare en bonus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *