Cementerio de la Recoleta i Buenos Aires – når gravsteder bliver kunst

Døden præger den 14. låge i rejsejulekalenderen – i form af en tur til La Recoleta-kirkegården, hvor Buenos Aires’ vigtigste og mest indflydelsesrige borgere ligger begravet.

En by for de døde

Cementerio de la Recoleta kan vel bedst sammenlignes med Assistens kirkegården i Danmark i forhold til kendte personer, som er begravet der. Men her hører alle ligheder så også op. For mens de døde i de fleste tilfælde får en sten i Danmark, får de et helt mausoleum på Cementerio de la Recoleta.

Cementerio

De dødes by – Cementerio de la Recoleta i Buenos Aires

Mange kendte argentinere er begravet her, heriblandt den berømteste af dem alle: Eva Perón – nok bedre kendt som Evita. Det er da også hendes grav, der er den størst turistattraktion.

Men også mange andre (for argentinerne) kendte mennesker ligger her: præsidenter, videnskabsfolk, forfattere, sportsfolk og ikke mindst “almindelige” rigmænd fra overklassen. Det er til gengæld ikke et sted for “Hr. og fru. Argentina”. De må pænt finde sig en anden kirkegård.

Cementerio-Evita

Evitas grav – den nok mest berømte i Cementerio de la Recoleta

Det sidste hjem

Hele området er på 50.000 m2, og der er i alt 4.700 krypter. På grund af beliggenheden midt i byen og ønsket om at have plads til så mange som muligt, er de enkelte mausoleer forholdsvis små og ligger meget tæt – og gaderne imellem dem er da ofte også ret smalle.

Mausoleerne har hver deres byggestil med detaljer, der ofte afspejler “ejerens” tidligere erhverv (f.eks. i form af en soldat). På små bronzeplader er der markeret, hvem som er begravet i mausoleet.

De fleste er mausoleer er meget velholdte, men enkelte får lov til at stå og forfalde (og bliver i visse tilfælde brugt til opbevaring af have- og rengøringsredskaber) – et noget trist syn.

Cementerio-forfald

Ikke alle mausoleer er lige velholdte

Det er muligt at komme på en guidet tur (der i visse tilfælde endda er gratis), hvis man ønsker historier og anekdoter om de enkelte grave.

Men ellers kan man også bare selv gå rundt og nyde stilheden – en stilhed der er svær at finde mange andre steder i hektiske Buenos Aires.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *