Mountainbike på verdens farligste vej i Bolivia

Bag låge nummer tre gemmer sig fart og spænding på mountainbike ned ad Verdens farligste vej i Bolivia.

Officielt Verdens farligste vej

Mange veje går sandsynligvis under betegnelsen Verdens farligste. Men vejen fra La Cumbre til Coroico i Bolivia har officielt fået den lidt tvivlsomme titel af ”Inter-American Development Bank” på grund af de mange ulykker.

I dag er der kommet en ny og mere sikker vej, så vejen nu kun er åben for mountainbikere. Men indtil 2006 var det eneste vej til og fra hovedstaden La Paz for beboerne i Coroico.

Farlige-Vej

Verdens farligste vej

Grusvejen er visse steder kun 3,2 meter bred, således at kun ét køretøj kunne passerer. Ofte er dele af den endda eroderet væk. Kombinerede man det med dårligt udsyn i de mange hårnålesving og bolivianernes til tider “afslappede” kørsel, kunne det gå rigtig galt.

Og det gjorde det. Hvert år røg der i gennemsnit 26 køretøjer ud over kanten og de op til 1.000 meter ned. Den værste ulykke var i 1983, hvor det gik ud over en bus med hundrede passagerer.

Som det eneste sted i Bolivia, var der da også venstekørsel her. Det skyldes at afgrunden er på venstre side og klippevæggen på højre. Derved kunne chaufføren, som jo sidder i venstre side, hele tiden se kanten – og derved undgå at køre ud over den.

Galskab på mountainbike

Mountainbiketuren starter med en bustur fra La Paz til La Cumbre i 4.700 meters højde. Herfra foregår resten af turen på mountianbike.

Fra La Cumbre til målet i Coroico er der 64 kilometer og et fald på i alt 3.600 meter – hvilket da også betyder, at det stort set kun går nedad.

Det første stykke foregår på asfalt, hvor farten kan komme op på hastigheder, man ellers kun ser i Tour de France. Et godt gæt er op til 70 km/t.

Selvom adrenalinen nok allerede pumper godt rundt i kroppen, får den lige et ekstra skud, når man når til skiltet med “Verdens farligste vej”.

Farlige-Vej-skilt

Så starter Verdens farligste vej

Og hvis alvoren ikke er gået op for én, gør den det nok, når man ser de mange hvide kors, der står der, hvor et køretøj er røget ud over kanten. Det er tydeligvis ikke for ingenting, at strækningen bliver kaldt Verdens farligste vej.

Det skal dog ikke afskrække én. Ja, det går stærkt, men så længe man kører fornuftigt, er det nu ikke farligere end så meget andet. Nøgleordene er sikker kørsel, der ikke overstiger ens evner (hvilket dog kan være lidt svært, når fartdjævlen først får overtaget).

Nu er farten naturligvis lavere, men spændingen højere. Der skal ikke så meget til, før man skrider på grusvejen, så det tærer alligevel på kræfterne at køre det sidste stykke ned.

Efter at være startet i isnende kulde i La Cumbre, ender man i Coriocos frodige jungle 3.600 meter længere nede. Godt støvet kan man glæde sig over, at man klarede turen ad Verdens farligste vej.

Farlige-Vej-nede

Alle mand er kommet sikkert ned – godt støvede

Sikkerheden skal være i top

Da vi kørte turen, skulle man også tage hensyn til de firehjulede køretøjer, der pludselig kunne komme rundt om hjørnet. Det var ret nervepirrende at skulle overhale en lastbil for fuld fart rund i et sving med afgrunden få centimeter væk.

I dag er bilerne som nævnt væk – men det gør nu ikke turen meget mere sikker. Det er derfor vigtigt at vælge en turudbyder, man kan stole på. Sikkerheden skal være i top – også selvom det betyder lidt højere priser. Hvis bremserne pludselig svigter, kan det være katastrofalt. Der skulle da efter sigende også være otte mennesker, som har mistet livet på mountainbiketuren.

Efter råd fra vores Lonely Planet guidebog valgte vi det amerikansk ejede Gravity Assisted Mountain Biking. Her køres der på nye cykler med de bedste bremser – og ikke mindst veluddannede guides. Prisen er da også i top, men det er et dumt sted at spare (hvilket er for sent at finde ud af, når man er på vej ud over kanten).

Og så er det ellers bare at ønske god cykeltur.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *