Shwedagon Paya i Yangon – bedre end Bangkok

Åbnede man for TV’et for en god måneds tid siden, så man bl.a. Shwedagon Paya’en i Burma som det sted, hvor munkene marcherede til i deres protester mod militærjuntaen.

Åbner man i stedet for låge nummer otte i rejsejulekalenderen, får man i stedet det som Shwedagon Paya’en burde stå for – et fantastisk flot og fredeligt religiøst sted.

Shwedagon

Shwedagon Paya’en i Yangon kan ses fra det meste af byen

Skal/skal ikke

Inden jeg begynder at beskrive ét af Burmas mange fantastiske steder, er det på sin plads med en kort diskussion om, hvorvidt man overhoved bør besøge landet.

Mange mener, at man skal holde sig væk fra landet, da man ellers støtter militærdiktaturet. Det er en holdning – og den er ikke forkert.

Andre siger, at man skal tage til landet, således at man kan støtte den fattige befolkning – samtidig med at der kommer beretninger ud om undertrykkelsen. Det er en anden holdning – og den er heller ikke forkert.

I den sidste ende må det være en afvejning af ens personlige holdning til fordele og ulemper ved at besøge landet. Min holdning er, at man skal rejse dertil. Andre mener noget andet, og det respekterer jeg fuldt ud. Dog skal man så også være konsekvent og lade være med at tage til andre lande, der ikke overholder menneskerettighederne (Kina, Tyrkiet, Cuba, USA osv.).

Burma-lokalt

Køb lokalt – så går pengene i de rigtige lommer

Vælger man at tage til landet, er det dog vigtigt at ens penge havner i de rigtige lommer. Derfor skal man så vidt muligt bo privat, bruge privat transport, handle privat osv. Det kan være svært (for ikke at sige umuligt) helt at undgå, at militærjuntaen får del i pengene – men med en indsats kan det faktisk begrænses.

Og efter denne indledning skal det nu handle om Shwedagon Paya’en i Burmas hovedstad Yangon.

98 meter guld

Shwedagon Paya’en kan ses fra de fleste steder i Yangon, hvilket ikke er så underligt, i betragtning af, at den er 98 meter høj. Den er opbygget af en form for mursten, der efterfølgende er blevet beklædt med bladguld. Legenden siger, at at paya’en er 2.500 år gammel. Dog mener fagkundskaben, at den er fra mellem det 6.  og 10. århundrede.

Shwedagon-omraadet

Den guldbelagte Shwedagon Paya

Paya’en har været hårdt ramt af adskillige jordskælv, men hver gang er den blevet bygget op igen. Årsagen skal nok først fremmest findes i, at det er den mest hellige buddhistiske paya i Burma.

Området omkring Shwedagon Paya’en

I virkeligheden er Shwedagon Paya’en mere end bare en enkelt paya – det er et helt område med et hav af store og små “stupaer” (buddhistiske monumenter). Her kommer munke såvel som almindelige burmesere for at bede – eller måske bare for at finde en smule ro.

Det bedste ved stedet er dog, at det til forskel fra f.eks. Grand Palace i Bangkok er de lokales sted. Turister er velkomne – så længe de indordner sig under de lokale skikke (med bl.a. at smide skoene – også udenfor).

Ud over at nyde de flotte bygningsværker, er en stor del af oplevelse da også at mærke den næsten spirituelle fred, der er i området.

Shwedagon-meditation

Meditation ved Shwedagon Paya’en

Et symbol på kampen mod juntaen

De seneste protester mod juntaen var ikke første gang, at Shwedagon Paya’en blev brugt som et symbol på kampen mod Burmas militærjunta.

I 1946 krævede General Aung San uafhængig fra Storbritannien ved paya’ens fod. I 1988 var det så hans datter Aung San Suu Kyi som ved et massemøde samme sted (med 500.000 deltagere) krævede demokrati.

Desværre var resultatet i 1988 det samme som her i 2007 – militærjuntaen sidder stadig på magten. Men forhåbentlig kommer demokratiet også en dag til Burma – således at Shwedagon Paya’en kun behøver at indgå i de religiøse handlinger, den oprindelig var tiltænkt.

En mening om “Shwedagon Paya i Yangon – bedre end Bangkok

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *