Enestående dyreliv på Galapagos

Bag låge nummer 21 i rejsejulekalenderen gemmer der sig endnu et af naturens helt store vidunderere: de isolerede Galapagos-øer godt 1.000 km ude i Stillehavet ud for det sydamerikanske kontinent.

Galapagos

Galapagos består af 13 hovedøer, seks mindre øer og 107 klippeskær fordel på et samlet areal på 80.000 km2.

Jordbunden består af lava på en grund af basalt, et vulkansk affald skabt af de mange udbrud under havets overflade, som med jævne mellemrum stadig sker.

Galapagos-luft

Galapagos set fra luften

Øerne har aldrig haft forbindelse til fastlandet, men er opstået på stedet gennem millioner af år. Den isolerede beliggenhed kombineret med det kolde vand fra Humboldt strømmen er af afgørende betydning for det helt unikke plante- og dyreliv, man ikke finder andre steder.

Øerne er da også et af de eneste steder i Verden uden en indfødt befolkning. Den største del af de omkring 30.000 beboere kommer da også fra hovedlandet Ecuador.

Kun fem af øerne er befolkede: Baltra, Floreana, Isabela, San Cristobal og Santa Cruz.

Galapagos-dyr

På de fleste af øerne, er dyrene de eneste beboere

Arternes Oprindelse

I 1835 besøgte den 26 årige naturforsker Charles Darwin Galapagos-øerne. Her lagde han i løbet af sit ni-dages besøg kimen til det, der skulle blive til han evolutionsteori. Der skulle dog gå yderligere 24 år, før bl.a. hans iagttagelser her bidrog til til hans berømte værk: Arternes Oprindelse.

Efterfølgende er han blevet hyldet på Galapagos i mange sammenhænge – først og fremmest i form af “Charles Darwin Research Station” på hovedøen Santa Cruz, hvor der opdrættes skildpadder.

Galapagos-opdraet

Opdræt af skildpadder på Charles Darwin Research Station

En stor del af skildpadderne er efterhånden blevet udryddet på grund af mennesker – og det de har ført med sig. Man har spist en stor del af dem, men også husdyr og rotter har sørget for at mange skildpadder er blevet udryddet. Derfor gør man nu en stor indsats for at øge bestanden.

En af metoderne er at øge antallet af hunner. Skildpadder har ikke X- og Y-kromosomer. I stedet bliver kønnet bestemt af temperaturen ved udrugningen – som man derfor øger kunstigt således at hunnerne kommer i flertal.

En skildpadde kan blive flere hundrede år. I Australien lever der en skildpadde, som Darwin bragte med sig fra Galapagos, da han besøgte øerne i 1835.

Galapagos-kaempe-skildpadde

Kæmpe skildpadder på Charles Darwin Research Station

Truede øer

Som så mange andre af Verdens vidundere, er også Galapagos-øerne truet af turister – samt det de fører med sig.

Tidligere sejlede kun små både med måske op til 32 passagerer rundt i farvandet omkring øerne. Men nu er der kommet flere store krydstogtskibe med op til 100 passagerer til.

At de overhoved får lov til at sejle rundt omkring Galapagos er lidt af en skandale. De sidste par år har ingen nye både fået tilladelse til at sejle turister rundt – men pludselig kommer disse kæmpe skib ud af ingenting. Ejerne er rederier, der ellers sejler rige turister rundt i Caribien – så mon ikke penge har haft en vis indflydelse?

Galapagos-olie

Kommer der en miljøkatastrofe, går det bl.a. ud over dem her

Ud over det er et kæmpe problem, når 100 passagerer skal i land på samme sted, så udgør det store skib også en mulig miljøkatastrofe. Hvis en mindre båd går på grund, er oliesvineriet til at overse, men hvis det sker for et af de store skibe, er oliekatastrofen en kendsgerning – noget der skete i 2001 og gik ud over en masse dyr.

Så derfor kan jeg kun anbefale at tage med de mindre både. Udover den åbenlyse miljøfordel, er der også andre grunde. For det første skal man ikke vente på de 99 andre passagerer også skal i land, hvorefter man kan gå i en stor gruppe rundt på øerne. For det andet kan de små skibe også sejle hurtigere, således at man kan nå nogle fjernere beliggende øer (hvor der ikke kommer så mange turister).

Galapagos-baad

Vælg de små både

Dyr i bunkevis

Allerede inden man tager afsted, er man er sikkert klar over hvor varieret dyreliv, der er på Galapagos-øerne.

Men det der overrasker én er, hvor mange der er af hver bestand – og hvor ligeglade de er med den menneskelige tilstedeværelse.

Galapagos-bunkevis

På Galapagos kommer dyrelivet ofte i hele bunker

Det er ikke usædvanligt at søløverne nærmest ligger i bunker, og man skal kigge sig for, så man ikke pludselig kommer til at træde på en leguan – for de flytter sig ikke.

Af samme grund er der afmærkede stier på øerne, som man skal følge – men det er fuglene nu ligeglade med, så de kan finde på at bygge redde midt i det hele.

Øerne er da også et paradis for fotografer. Dyrene er overhoved ikke bange, og engang imellem kan det største problem næsten værre at komme langt nok fra dem, så man kan få det hele med.

Galapagos-taet-paa

Galapagos – et paradis for fotografer

Gå efter kvalitet

Det er muligt at flyve til hovedøen Santa Cruz, indlogere sig på et hotel og tage på dagsudflugter derfra – men det vil være at snyde sig selv for en oplevelse. For jo længere væk man kommer fra hovedøen, jo mere spændende er dyrelivet.

Derfor er der ingen vej udenom at booke en krydstogt, hvor man bor på båden. Det kan vare fra få dage til flere uger – men en uge må være et minimum. Ellers når man ikke de mange forskellige dyr, og jo længere tid man har, jo længere kan man også komme væk. Som nævnt tidligere kan man også med fordel booke et lille skib.

Galapagos-fugle

Vil du se dem her, så book en hel uge

Priser og kvalitet varierer meget – og de to parametre følges som regel ad. Men når man har betalt i dyre domme for flybillet og adgang til øerne, bør man ikke spare ved at booke de billigste krydstogtskibe.

Betaler man lidt mere, får man bedre både, bedre indkvartering (småt men godt), bedre mad og ikke mindst bedre uddannede guider – noget der er meget vigtigt for den gode oplevelse.

Det hele kan bookes hjemmefra, men har man tid til at vente, kan man spare mange penge ved at booke et “Last Minute”-krydstogt i Ecuadors hovedstad Quito. Som regel er der en ledig plads på en af bådene – og man kan ofte få det til halv pris (eller mindre).

Galapagos-krabbe

Krabber til halv pris – hvis man kan vente på et “Last Minute”-tilbud

En oplevelse for livet

Det er dyrt at komme til Galapagos. Først skal man hele vejen til Sydamerika, og derefter et godt stykke ud i Stillehavet. Adgang til øerne og krydstogtskib er heller ikke gratis.

Så en tur i Zoologisk Have er naturligvis billigere. Men tager man til Galapagos får man en enestående oplevelse, man ikke finder andre steder på Jorden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *