Besøg Angkor i Cambodia

Bag julekalenderens 17. låge befinder der sig nogle fantastiske tempelruiner i det efterhånden meget turistvenlige Cambodia – et land der i mange år har været lukket land for de fleste pga. Pol Pots uhyrligheder.

Mere end Angkor Wat

De fleste kender Angkor Wat – men i virkeligheden indeholder hele Angkor-området så meget mere. I alt er der over hundrede templer – rangerende fra små bunker sten til det største af dem alle: Angkor Wat.

Angkor var oprindeligt en by, hvor der (da den var på sit højeste) boede op imod en million mennesker. Senere blev den forladt til fordel for Cambodias nuværende hovedstad Phnom Penh.

Angkor

Angkor-området – meget mere end Angkor Wat

Byen blev “genopdaget” af franskmændene i starten af det 19. århundrede. Den var nu ikke mere forsvundet, end at der stadig boede en række munke i området.

Det var dog franskmændene, som begyndte at rydde den jungle, der havde tæret hårdt på bygninger. I dag er de fleste områder fritlagt, men enkelte af templerne er stadig bibeholdt med jungle.

Ta Prohm

Ta Prohm er et af disse jungletempler – og nok det mest kendte af dem alle.

Templet er, til forskel fra de fleste andre, stort set ikke blevet restaureret, hvilket giver en helt særlig atmosfære. Her snor rødderne sig ind og ud mellem stenene, og enkelte steder er hele træer vokset op igennem ruinerne.

Angkor-Ta-Prohm

Jungle-templet Ta Prohm

Mange har endda nok set templet uden at være klar over det. Det bliver nemlig brugt som en vigtig kulisse i filmen Tomb Raider med Angelina Jolie.

Phnom Bakheng

Phnom Bakheng-templet er i sig selv ikke noget særligt. Men på grund af beliggenheden på en bakketop, er det et yndet sted at se solen gå ned.

Angkor-solnedgang

Phnom Bakheng – et populært sted at se solen gå ned

1,5 kilometer mod sydøst ligger mægtige Angkor Wat, og fra toppen er der i det hele taget en fantastisk udsigt over området. Så på trods af de mange turister, kan man faktisk få en flot naturoplevelse ud af det.

Bayon

Bayon-templet er også et af de mere kendte templer – om ikke andet så for de særlige “ansigtstårne”, med ofte op til fire smilende ansigter – ét på hver side.

Angkor-Bayon

De specielle “ansigtstårne” på Bayon-templet

Det er nu templets bas-relief, der er det mest imponerende. Her vises scener fra historiske begivenheder og hverdagslivet i khmer-tiden.

Angkor Wat

Det mest berømte af alle templerne er dog Angkor Wat – og det er ikke uden grund. Der er ikke mange steder, man finder så imponerende et bygningsværk.

Angkor-Wat

Angkor Wat – set fra fra toppen af Phnom Bakheng-templet

Templet er det største i området – omtrent på størrelse med kejserbyen i Peking. Og det menes, at der er brugt den samme mængde sten her som til Khefren-pyramiden i Egypten.

Netop dette tempel har da også altid spillet en væsentlig rolle, da det, som det eneste i området, har fungeret som både hindu og buddhistisk helligdom.

At Angkor Wat er områdets største attraktion ses da også ved mængden af boder, der overgår alle de andre templer med flere hundrede procent. Heldigvis er salget begrænset til særlig områder, så det er faktisk ikke så generende endda.

Angkor-salg

Salg til turisterne under (nogenlunde) ordnede forhold

Alle de andre templer

I Angkor-området er der templer til mange dage: Angkor Thom, Baksei Chamkrong, Banteay Kdei, Banteay Samré, Banteay Srei, Baphuon, Chau Say Tevoda, East Baray, East Mebon, Kbal Spean, Khleangs, Krol Ko, Lolei, Neak Pean, Phimeanakas, Phnom Krom, Prasat Ak Yum, Prasat Kravan, Preah Khan, Preah Ko, Preah Palilay, Preah Pithu, Pre Rup, Spean Thma, Srah Srang, Ta Nei, Ta Som, Ta Keo, Terrace of the Elephants, Terrace of the Leper King, Thommanon, West Baray, West Mebon – bare for at nævne nogle af dem!

Angkor-andre

Banteay Srei – bare ét af de mange andre templer i området

Så det er bare at udvælge sig en række templer. Hvis man finder nogle af de mindre populære steder, kan man endda ofte have dem mere eller mindre for sig selv.

 

Transport

Der er mange måder at komme rundt på. Ønsker man kun at se de centrale templer, er det faktisk muligt at gå rundt, men vil man ud til ydertemplerne, kan det være en god idé at hyre en form for transport.

Bil er en mulighed, men det er mere hyggeligt at leje en knallert med påsat vogn – inkl. chauffør. Det har også den fordel, at han kender de spændende steder. Oftest lejer man ham for en dag (og betaler lidt ekstra, hvis man skal meget rundt).

Angkor-transport

En knallert med påsat vogn – en praktisk form for transport

En tredje mulighed er at tage rundt på cykel. Det giver mulighed for at komme lidt mere rundt end til fods, samtidig med at man har friheden til selv at bestemme farten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *