Det blå EU-sygesikringsbevis

Der er en del tvivl om, hvordan det gule sygesikringsbevis dækker. Det er dog intet i forhold til den mere ukendte fætter: det blå EU-sygesikringsbevis. Mange har allerede anskaffet det – til trods for, at det nok er de færreste, som har brug for det.

Hvad dækker det blå EU-sygesikringsbevis?

Mens det gule sygesikringsbevis skal bruges på ferier i Europa på op til en måned (jf. mit tidligere blogindlæg), er det blå EU-sygesikringsbevis relevant i forbindelse med andre former for udlandsrejser.

Det blå EU-sygesikringsbevis

Det blå EU-sygesikringsbevis

Følgende former for udlandsrejser er dækket af det blå EU-sygesikringsbevis:

  • Ferie- og studierejser på mere end 30 dage
  • Forretningsrejser og udstationering (op til et år)
  • Arbejdssøgning
  • Ulønnet praktik- og studieophold (op til et år)
  • Au pair (op til et år)

Følgende lande er dækket af kortet:

  • Alle EU-lande
  • Norge
  • Island
  • Liechtenstein
  • Schweiz

Ved rejse i Norden, er det ikke nødvendigt at medbringe andet end det gule sygesikringsbevis, og ved rejser til Storbritannien behøver man ikke andet end sit pas.

Kortet giver samme dækning som landets egne borgere (dvs. læge- og hospitalsbehandling, tandlægehjælp, medicin osv.). Det betyder også, at hvis der er egenbetaling for lægebehandling i det pågældende land, gælder dette også for den rejsende. Kroniske lidelser kan i visse tilfælde også blive behandlet.

Det er også værd at bemærke, at hjemtransport ikke er dækket (som det også er tilfældet med det gule sygesikringskort efter 1. januar 2008).

De færreste har brug for kortet

Da nyheden om det blå EU-sygesikringsbevis kom frem, blev der travlhed hos kommunerne. Pludselig skulle alle have fat i kortet – selvom det er det færreste, som har brug for det.

Hvis man skal på ferie i under en måned, er det ikke relevant. Skal man på en længere rejse uden for EU (eller de få andre lande, der er dækket) er det heller ikke relevant. Man kan altså ikke bruge kortet til noget på en tre-måneders rygsækrejse i Asien.

Endelig vil jeg endnu engang påpege vigtigheden af at have en god rejseforsikring – hvad enten den står alene eller bruges i kombination med enten det gule sygesikringsbevis eller det blå EU-sygesikringsbevis. Læs evt. mere i min test af rejseforsikringer fra hhv. Gouda og Europæiske Rejseforsikring.

Sådan får du det blå EU-sygesikringsbevis

Har du stadig brug for kortet, kan det fås hos kommunen. Det er gratis og kommer med posten ca. otte dage efter, at det er bestilt.

Herefter er det gyldigt i ét år.

2 meninger om “Det blå EU-sygesikringsbevis

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *