Slædetur på Lyngmarksbræen i Grønland

Hvis man ikke kan få hvid jul herhjemme, må man i stedet ty til rejsejulekalenderens 12. låge, hvor der gemmer sig et sted med evigt sne: Lyngmarksbræen i Qeqertarsuaq (også kaldet Godhavn) i Grønland.

Hundeslædekørsel

Hundeslædekørsel og Grønland hører på mange måder sammen. Men der er også en grund til, at Grønland hedder som det gør – om sommeren er der faktisk meget grønt de fleste steder.

Lyngmarksbraeen

Slædehundekørsel på Lyngmarksbræen

Så vil man køre på hundeslæde, må man enten besøge Grønland om vinteren eller tage meget langt nordpå – eller også må man søge mod et af de få steder med evigt sne: Lyngmarksbræen på Disko-øen.

Hundeslædeturen starter fra en hytte, der ligger på kanten af bræen. Her bliver man iklædt varmt sælskinstøj og derefter placeret to og to på en slæde.

Så bliver hundene sluppet løs under slædekuskens kommandotegn og råb, hvorefter det går i fuld fart henover sneen den næste godt 1½ times tid.

Det lyder måske ikke af så lang tid, men det er meget passende, hvis man bare ønsker at have prøvet at køre på hundeslæde. Og rent faktisk er det også fysisk krævende, selvom man “bare” skal sidde stille.

Lyngmarksbraeen-slaedehunde

Slædehundene trækker igennem

Har man efterfølgende lyst til en overnatning i hytten, er det også en mulighed. Hundeslædeturen kan bl.a. bookes gennem Lyngmark Tours.

Først må man yde

Inden man kan komme i gang med hundeslædekørslen, må man dog først selv lige yde en indsats.

Problemet med Lyngmarksbræen er, at den ligger i ca. 800 meters højde – og der er kun én måde at komme derop på: til fods.

Af samme grund kræver det også en vis fysik (og anbefales af samme grund ikke til folk, som har problemer med helbredet). Enkelte steder er der ret stejl, men hvis man bare har en rimelig kondi, kan det godt klares.

Og man kan jo heldigvis tage turen i sit eget tempo. Som regel tager turen til toppen mellem 2½ og 3½ time (naturligvis afhængigt af ens tempo).

Lyngmarksbraeen-udsigt

Udsigt fra Lyngmarksbræen

Turen ned er lidt nemmere, men man skal dog stadig være opmærksom på ikke at falde på de stejleste steder.

Så det kræver en indsats at komme til at køre på hundeslæde om sommeren. Men det er det hele værd.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *